Aselec

08 Mar 2019

Fundació Feníe Energía presenta la plataforma Per què puja la llum?

La informació és poder, i com més sàpia la ciutadania més eines té per a defensar els seus drets i interessos. Per a facilitar aqueix accés a la informació des de la Fundació Feníe Energía s’ha posat en marxa la plataforma Per què puja la llum?, una iniciativa amb un manifest inicial que advoca per una reforma en profunditat del mercat elèctric, perquè el preu de la factura de la llum que paguen llars i empreses s’ajuste més als costos de producció de l’energia.

La plataforma Per què puja la llum? compta ja amb el suport de 30 associacions professionals i quasi 60 empreses que treballen dia a dia en el sector de l’electricitat, i cerca ser aparador d’opinions del sector energètic a més de, per descomptat, ser didàctica per a explicar com funciona el sector i per què puja la llum d’una forma senzilla i accessible per a tota la societat.

L’objectiu final no és un altre que promoure una major competència que derive en un augment de l’eficiència no solament en les empreses i la indústria elèctric-energètica, sinó en les economies domèstiques i el dia a dia de la ciutadania.

A través de la web www.porquesubelaluz.es es presenta aquest manifest, al qual qualsevol persona pot adherir-se, i que pot suposar un primer pas per a canviar les coses després d’un 2018 en el qual els preus de l’electricitat en el mercat majorista van marcar màxims històrics en la dècada, amb un creixement sostingut que va repercutir en l’economia de les llars tant com en el teixit industrial i empresarial espanyol.

La plataforma Per què puja la llum? planteja una sèrie de mesures reguladores que ajuden a democratitzar i fer el mercat elèctric més accessible i obert:

  • Augmentar les energies renovables en el mix de generació, a més d’electrificar el transport.
  • Fomentar els contractes bilaterals a mitjà i llarg termini per a donar senyals de preu que fomenten la inversió.
  • Definir mecanismes per a incrementar la competència en els mercats i la transparència.
  • Elevar els objectius d’eficiència energètica facilitant als consumidors l’accés a l’autoconsum.

Des d’Aselec ens sumem al suport a la plataforma Per què puja la llum? Que impulsa Feníe Energia. Un gran pas endavant en comú per a acostar la transició energètica que ha de portar-nos a un model més eficient i sostenible en un futur pròxim.

FENIEFIECOV Colaboradores ASELEC Fenie Energía Generalitat Diputació de València IVACE U.E.