fbpx

Aselec

Nuevo decreto de autoconsumo
09 Apr 2019

El nou decret d’autoconsum ja és una realitat

Llum verda definitiva al nou decret d’autoconsum. Dissabte passat, 6 d’abril, el Boletín Oficial del Estado va publicar la nova normativa per la qual es regeix el sector: noves condicions administratives, tècniques i econòmiques que, per fi, posen la catifa a l’arribada de l’autoconsum elèctric al gros d’usuaris.

Aquesta nova normativa, publicada en el BOE el dissabte i en vigor des del diumenge 7, posa les bases perquè no solament les llars individuals, sinó les comunitats de veïns i les zones industrials puguen beneficiar-se de l’autoconsum gràcies a la regulació de l’autoconsum col·lectiu, pel fet de reduir els tràmits administratius i fixar mecanismes de compensació més senzills per a l’energia produïda que no es consumisca.

El nou decret d’autoconsum té en aquest punt un dels elements més destacats de cara als consumidors: aquella energia que no es consumisca serà compensada, tant en instal·lacions fotovoltaiques individuals com col·lectives, sense necessitat (com sí que passava amb la regulació anterior) que l’usuari es done d’alta com a productor d’energia. És a dir, qualsevol usuari corrent podrà ser compensat pels excedents d’energia que produïsca mensualment.

A més, el concepte d’autoconsum col·lectiu evoluciona per a donar cabuda a pràctiques que fomenten aquesta nova manera de produir i consumir energia. Per exemple, serà possible instal·lar plaques solars en edificis contigus (sempre que les comunitats de veïns es posen d’acord) per a aprofitar una millor orientació que permeta una generació energètica més eficient

Nínxol en auge

El nou decret d’autoconsum, a més, obri la porta al fet que les empreses instal·ladores tinguen en aquest àmbit un important focus de treball. Les certificacions energètiques, les homologacions i les instal·lacions fotovoltaiques experimentaran un augment davant el qual les empreses i els professionals del sector ja fa temps que estan preparant-se.

Aquesta previsió, de fet, pot concretar-se: des de Aselec estimem, tal com es recull en aquesta notícia de València Plaza, que la fi del buit legal que existia entorn de l’autoconsum provocarà que la inversió es multiplique per 40 o 50, amb la qual cosa s’arribaria als 300 milions d’euros a la Comunitat Valenciana, fet que es traduiria en la creació de prop de 3.000 llocs de treball nous.

Per a disposar de primera mà de tota la informació, la Federació Nacional d’Empresaris d’Instal·lacions d’Espanya (Fenie) ha elaborat un resum amb els punts més destacats del nou decret d’autoconsum, el qual es pot descarregar ací.

FENIEFIECOV Colaboradores ASELEC Fenie Energía Generalitat Diputació de València IVACE U.E.