fbpx

Aselec

05 Aug 2022

Aprovat el RD 14/2022 per a l’estalvi i gestió energètica

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecológica i Repte Demogràfic (Miteco), ha aprovat un Reial Decret-Llei amb un Pla de xoc d’estalvi i gestió energètica en climatització, tal com es detalla en el Reglament de Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE). El document, que facilita el compliment dels compromisos europeus derivats del conflicte a Ucraïna, impulsa també l’electrificació de l’economia, en agilitar les tramitacions de les xarxes i infraestructures i potenciar l’emmagatzematge i l’autoconsum.

El Reial decret llei aprovat complementa el RITE, incrementant temporalment les obligacions de gestió i de consum eficient dels immobles de les administracions públiques, els establiments comercials, com a grans magatzems o centres comercials; els espais culturals, com a cinemes o centres de congressos; o les infraestructures destinades al transport de persones, com a estacions i aeroports. Segons la normativa, les temperatures de calefacció i refrigeració es limitaran en 19 i 27 graus centígrads respectivament, i exhibiran en cartells o pantalles les mesures obligatòries d’estalvi, entre altres addicionals que reduïsquen el consum. Les dos mesures comptaran amb set dies des de la publicació de la norma per a fer-la efectiva i estarà en vigor fins a l’1 de novembre de 2023.

D’altra banda, l’enllumenat dels aparadors haurà d’estar apagat des de les 22.00 hores. Aquesta disposició també s’aplicarà als edificis públics que estiguen desocupats en aqueix moment. Igualment tindran set dies per a complir i ho hauran de fer fins a l’1 de novembre de 2023. A més, aquells immobles que hagen passat la inspecció d’eficiència energètica abans de l’1 de gener de 2021 hauran de sotmetre’s a una revisió extraordinària abans del 31 de desembre de 2022, de manera que tots els edificis amb un consum de climatització rellevant hagen superat una inspecció en els últims dos anys.

Mesures en el sector terciari

Amb la finalitat d’ajudar a les empreses, el Miteco ha publicat una consulta pública a una nova línia d’ajudes per al sector terciari. Amb 100 milions a càrrec del Fons Nacional d’Eficiència Energètica (FNEE), aquest Programa per a la Rehabilitació Rnergètica en Edificis Existents del sector terciari (PREE terciari) estarà vigent fins a desembre de 2024. L’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), organisme adscrit al Miteco i gestor del FNEE, serà l’encarregat de coordinar les ajudes, que s’entreguen en forma de concessió directa a les comunitats i ciutats autònomes.

Aquest programa subvencionarà les actuacions que aconseguisquen una reducció del consum d’energia final d’un 10% i complisquen amb una o diverses tipologies estipulades, com a implementació de sistemes d’automatització i control, millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació, així com substitució dels aparells de refrigeració per uns altres d’alta eficiència amb etiquetatge energètic.

També es tindrà en compte la millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica, la millora de l’eficiència energètica i ús de renovables en instal·lacions tèrmiques de calefacció, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària; les millores en l’eficiència energètica de les instal·lacions frigorífiques, i la millora de l’eficiència energètica de la climatització dels centres de procesament de dades.

Pots accedir a tot el contingut del RD ací.

FENIE FIECOV Colaboradores ASELEC Fenie Energía Generalitat Diputació de València IVACE U.E. Fundación Fenie Energía